Under årens lopp har vi byggt en mängd sköna båtar som vi är väldigt stolta över. Historien om vårt familjeföretag och "Holmsundsbåtar" som dom kommit att kallas går tillbaka till slutet av 1940-talet. Titta gärna på sidan "Våra Båtar" så får ni se ett urval av modeller som vi byggt.

Det hela började med att Harald Johansson och sonen Rolf bestämde sig för att bygga en egen fiskebåt. De fick hålla till i Haralds pappas snickerilokaler.
Grannen upptäckte vad de höll på med och ville att de skulle bygga en båt åt honom också. Ryktet spred sig och beställningarna blev fler och fler. Tillslut kom det även en läroverksadjunkt från Umeå som ville att de skulle bygga en segelbåt, denna gång efter en ritning.
Detta var i slutet på 1940-talet och man bestämde sig för att bygga en egen lite verkstadslokal på gården. Det var nu fortfarande en extra sysselsättning för dem men de insåg ganska snart att det nog gick att försörja sig på. Firman Johansson & Son var nu ett rätt så etablerat företag
Det kom även folk från Stockholm som ville beställa båtar.

Rolf bestämde sig senare att gå på båtbyggarlinjen på Stockholms Hantverksinstitut 1949. För att sedan få ännu lite mer erfarenhet jobbade han 2 månader på Säffle Båtbyggeri AB. Det var bra att lära sig vilka misstag som andra redan hade gjort och vilka lösningar som fungerade. Som bevisat gav det verkligen resultat eftersom att han under åren byggt hundratals båtar och själv lärt upp två söner.
1950 gick det så bra att han som skötte firmans deklarationer tycket att man skulle övergå till handelsbolag. Så från detta hette företaget Johansson & Son Båtbyggeri HB. 1953 gifte sig Rolf med Maj-Lis Isaksson som genast fick överta ekonomin för företaget.

I mitten av 50-talet insåg vi dock att det behövdes större lokaler och byggde därför nya i Patholmsviken. En av anledningarna var också att vi ville vara nära havet. Den gamla lokalen låg bara ett par hundra meter från havet men allt skulle bli lite smidigare om den låg direkt vid stranden.
När lokalerna var klara och vi funnit oss till rätta tog vi in två lärlingar, Arne Pettersson och Sven Lindgren. Dom stannade hos oss tills början av 70-talet.

På grund av det planerade färjelägret i Holmsund och vägen som då skulle gå över verkstadstomten var vi tvungna att bygga nya lokaler än en gång. Detta var i början av 70-talet.
Vi fick då erbjudande om mark på andra sidan viken. Byggandet av de nya lokalerna började 1970 men eftersom att vi tog det i etapper så blev vi inte klara förrän 1972. Det är dessa lokaler som vi har kvar än idag, men med lite modifieringar.
Under byggtiden köpte även Rolfs fru Maj-Lis upp Haralds del i företaget. Detta eftersom att han vid den här tiden hade uppnått pensionsålder.
Det var också runt den här tiden som Rolfs söner Christer och Bengt började jobba heltid i familjeföretaget. Christer hade just fyllt 18 år och gått 2 år på el linjen i Umeå. Bengt som skulle fylla 16 år kom direkt från högstadiet.

Under slutet av åttiotalet fick vi råd om att övergå till Aktiebolag. Det var också nu som sönerna Christer och Bengt blev delägare i företaget. Så från och med nu var vi 4 viljor som styrde Johansson & Son Båtbyggeri AB.

Att bygga båtar är inte direkt ett enkelt yrke som man kan lära sig i en handvändning. Och att ta in en praktikant är inte det lättaste eftersom att det oftast går fortare att göra jobbet själv. 1996 bestämde vi oss dock föra att ta in en pryo från ett högstadium i Umeå. Det kom att bli ett väldigt lyckat beslut. Killen som heter Fredric visade sig vara väldigt duktig och arbetsvillig.

När företaget, några år senare, fick frågan om vi ville bygga den ökända båten Svalan var det ingen som tvekade. Man tackade ja och så började hela den resan. Läs mer om bygget på "Tjänster" under rubriken Renovering av båt.

Vi kände dock att vi behövde fler man under bygget och som tur var så kunde vi övertala Fredric (pryon) att ta ett studieuppehåll ett tag för att hjälpa till.
När han senare gått klart skolan blev vi glada över hans beslut att komma tillbaka till oss på heltid.


Det var också i samband med bygget av Svalan som Rolf bestämde sig för att låta sönerna ta över hans del i företaget. Det är sedan dess som Christer och Bengt driver företaget. Rolf jobbade fortfarande kvar som anställd i några år men trappade sedan ner eftersom. Han hjälper fortfarande till ibland när det behövs.

Familjetraditionen fortsätter dock. 2002 började Christers ena dotter, Sofi, på kontoret med Maj-Lis. Maj-Lis är den som under hela tiden skött bokföringen och ekonomin från hemmet. Nu skulle Sofi inskolas och börja ta över lite eftersom.
När vi 2005 byggde ett kontor nere på verkstadsområdet så blev Sofi ekonomi/kontorsansvarig.

I maj 2005 började även Christers andra dotter, Lisa, på företaget. Från början bara för att hjälpa till med bygget av JHVL- Retro 46. Hon fick dock sedan arbetspraktik i företaget och har nu blivit anställd.